Thordénstiftelsen

Thordénstiftelsens stipendiater

2019 års stipendier delades ut lördag 18 maj på Bohusläns museum i Uddevalla. Totalt var det 29 stipendiater som fick dela på 625 000 kronor.

Thordénstiftelsens kulturstipendium 2019 gick till konstnären Pål Svensson. Han har en lång bana inom stenkonsten och har nära band till Bohuslän. Motiveringen är följande:

Sten och vatten, fundamenten i det bohuslänska landskapet, är material som Pål Svensson arbetar med. Han har omsatt sin fascination över stenen som material till konstverk som speglar skilda perspektiv på det mest ursprungliga och grundläggande i det bohuslänska landskapet – urberget och graniten. 

Miljöstipendiet, också på 50 000 kronor, tilldelades naturvårdaren och opinionsbildaren Anne Hermansson från Lyrön i Orusts kommun, med följande motivering:

Anne Hermansson har genom kraftfull och ihärdig opinionsbildning medverkat till att säkra resurser för vård av kulturlandskapet och den biologiska mångfalden i Bohusläns skärgård. Anne verkar även i den praktiska naturvården genom att tillsammans med sin man vidmakthålla det öppna landskapet i naturreservatet Kälkerön i Stigfjorden, med traditionella och ekologiska metoder.

Stiftelsen delade också ut gymnasiestipendier, musikstipendier, estetstipendier, idrottsstipendier, ledarstipendier och träningsstipendier till idrottare från föreningar i Bohuslän som siktar på OS, VM eller EM.

Stipendiater 2019 

Program-18-maj

Foton: Linda Svensson.

Fullsatt i muséets hörsal. Marianne Thordén, vice ordf i Thordénstiftelsen, välkomsttalar.

Anne Hermansson, miljöstipendiat, intervjuad av Patric Westdahl i Thordénstiftelsens styrelse

Pål Svensson, kulturstipendiat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från stipendieutdelningen 2018:

Lördagen den 26 maj 2018 delade Thordénstiftelsen ut 2018 års stipendier på Bohusläns museum.  Kulturstipendiet gick till skådespelaren Andreas T Olsson och miljöstipendiet till biologen Jan Uddén. Stipendierna är på 50 000 kronor och delades i år ut för andra gången. Vidare delade vi ut gymnasiestipendier, estetstipendier, musikstipendier, idrottsstipendier, ledarstipendier och stipendier till idrottare från klubbar i Bohuslän som har möjlighet att nå OS, VM eller EM. Den totala stipendiesumman var i år 625 000 kronor.

Våra musikstipendiater Anne-Sophie Skovborg Larsen och Gabriel Lindkvist från Akademi Sinclair förgyllde arrangemanget med vacker musik.

Sjöräddningssällskapet medverkade med information om sin verksamhet. Vid kajen låg räddningsfartygen från Stenungsund och Uddevalla. Thordénstiftelsen har bidragit med 1.7 milj kronor till räddningsbåten vid den nya sjöräddningsstationen i Uddevalla.

Stipendiater 2018 prot bilaga

Pressmeddelande stipendieutdelning

Program 26 maj

Några bilder från stipendieutdelningen 2018.

 

Välkomna till stipendieutdelning! Lars Bäckström, ordförande i Thordénstiftelsen. Foto: Linda Svensson

Jan Uddén, årets miljöstipendiat, intervjuas av Patric Westdahl i Thordénstiftelsens styrelse. Foto Linda Svensson

Felix Beckeman, Uddevalla CK, träningsstipendiat. Foto Sara Lundin, Bohusläningen

Bertil Thorén, ordf Skaftö Golfklubb, med två killar i ungdomselitgruppen. Foto Linda Svensson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stipendieutdelningen 2017

Thordénstiftelsens stipendier 2017 delades ut på Thordéndagen lördag 13 maj på Bohusläns museum i Uddevalla. Det totala stipendiebeloppet var 625 000 kronor.

Thordendagen 2017 program

Stipendiater 2017

Förra året instiftade vi två nya stipendier – ett miljöstipendium och ett kulturstipendium, vardera på 50 000 kronor. Miljöstipendiet, 2017 inriktat på havsmiljö, gick till till Joakim Odelberg, undervattensfotograf och miljökämpe. Kulturstipendiet, som 2017 inriktades på bildkonst, går till konstnären och designern Lina Schnaufer.

Motivering Joakim Odelberg:

Joakim Odelberg är en framstående undervattensfotograf med uppmärksammade produktioner om miljö och miljöförstöring i havet. Joakim är en framstående pedagog och opinionsbildare som genom sina bilder visar det vackra och storslagna i vår havsmiljö, samtidigt som han sätter fokus på problem och utmaningar som rör miljön i havet.

Motivering Lina Schnaufer:

Lina Schnaufer är illustratör och designer och är i slutskedet av sin utbildning vid Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Linas konstnärliga intresse spänner över ett brett fält. Hennes alster präglas av detaljer, djup och gränslöshet i en spännande förening, och hon förenar sitt konstnärsskap med ett levande samhällsengagemang.

Läs mer om Joakim och Lina på nyhetssidan.

Vidare delade vi ut gymnasiestipendier, musikstipendier, estetstipendier, idrottsstipendier, ledarstipendier och träningsstipendier till idrottare i föreningar i Bohuslän som siktar på EM, VM eller OS. Bland de senare våra stjärnlöpare Meraf Bahta, Johan Rogestedt. Mikael Ekvall och Linn Nilsson. Träningsstipendier gick också till ungdomselitgruppen i Skaftö Golfklubb och elitlöpargruppen i Hälle IF, där flera yngre lovande löpare finns.

Vi delade också ut ett hedersstipendium. Det gick till Ulf Friberg, tränare i Hälle IF och landslaget. Ulf Friberg har de senaste åren blivit Sveriges mest framgångsrike tränare på medel- och långdistans. Med sin högt utvecklade träningsmetodik, långsiktigt tänkande och tålmodighet har han fört sina löpare till svensk och internationell elit.

 

Här nedan bilder från stipendieutdelningen. Olof Johansson, Kalle Svensson, Linn Nilsson och Johan Rogestedt var förhindrade att delta.

Samtliga foton: Linda Svensson, LS Photo & Design.

Ellen Almqvist, Strömstad gymnasium

Ellen Almqvist, Strömstad gymnasium

Emily Cui, Gullmarsgymnasiet

Emily Cui, Gullmarsgymnasiet

Oliver Dahlqvist, Gullmarsgymnasiet

Oliver Dahlqvist, Gullmarsgymnasiet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tintin Sköld, Uddevalla gymnasieskola

Tintin Sköld, Uddevalla gymnasieskola

Jacob Thörnäs, Uddevalla gymnasieskola

Jacob Thörnäs, Uddevalla gymnasieskola

Mathilda Ottosson, Nösnäsgymnasiet

Mathilda Ottosson, Nösnäsgymnasiet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anton Ahl, Nösnäsgymnasiet

Anton Ahl, Nösnäsgymnasiet

Alicia Ohlsson, Mimer Hus gymnasium

Alicia Ohlsson, Mimer Hus gymnasium

Hanna Konnebäck, Uddevallaa gymnasieskola

Elin Colliander, Uddevalla gymnasieskola

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

Elin Colliander, Uddevalla gymnasieskola

Hanna Konnebäck, Uddevalla gymnasieskola

Martin Lund och Sanna Nyman, Uddevalla gymnasieskola

Martin Lund och Sanna Nyman, Uddevalla gymnasieskola

Elin Carlsson, Munkedals IF

Elin Carlsson, Munkedals IF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thomas Hagelberg, Uddevalla Blue Rocks

Thomas Hagelberg, Uddevalla Blue Rocks

Martine Strandvik, Uddevalla KF

Martine Strandvik, Uddevalla KF

Lina Schnaufer

Lina Schnaufer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joakim Odelberg

Joakim Odelberg

Meraf Bahta, Hälle IF

Meraf Bahta, Hälle IF

Mikael Ekvall, Strönstads Löparklubb

Mikael Ekvall, Strönstads Löparklubb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christian Persson, Hälle IF (för elitlöpargruppen)

Christian Persson, Hälle IF (för elitlöpargruppen)

Åke Johansson och juniorer, Skaftö GK

Albert Hansson, Åke Johansson och Isac Åreberg, Skaftö GK

Ulf Friberg, Hälle IF

Ulf Friberg, Hälle IF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...och alla får en blomma till

…och alla får en blomma till

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 års stipendier

Thordénstiftelsen delade ut 2016 års stipendier på Bohusläns museum den 21 maj 2016. Det var gymnasiestipendier, musik- och estetstipendier, idrottsstipendier, ledarstipendier och träningsstipendier till idrottare i föreningar i Bohuslän som siktar på EM, VM eller OS. Det sammanlagda stipendiebeloppet 2016 var 555 000 kr.

Stipendiater 2016
Program stipendieutdelning 21 maj

Vi överlämnade också vår flagga till föreningar och andra som stiftelsen lämnat bidrag till och haft samarbete med under en längre tid. Varje år överlämnas några flaggor ut.  Följande fick 2016:

Vitlycke museum Vikarvets museum, Lysekil Munkedals Jernväg Föreningen L Laurin, Lysekil Munkedals Ridklubb Lysekils Ryttarförening.
Stipendiater 2015
Stipendiater 2014
Stipendiater 2013
Stipendiater 2012

Nedan finns bilder m.m. från stipendieutdelningen och flaggöverlämningen lördagen den 21 maj 2016 på Bohusläns museum. 
Samtliga foton: Linda Svensson, LS Photo & Design

Träningsstipendiater

Meraf Bahta, Hälle IF, är regerande europamästare på 5 000 m. Hon har redan slagit tre svenska rekord i år, nu senast på 5 000 m i
Diamond Leaguegalan i Rabat, där hon noterade 14.49.95, en tid i absolut världsklass. Meraf satsar nu på EM i Amsterdam och OS i Rio.

Linn Nilsson, Hälle IF, har SM-guld både på 800 m och 1 500 m, utomhus och inomhus. Hon har gjort stora framsteg i år och hade en lysande
inomhussäsong. Det stora målet är EM i sommar.

Mustafa Muhammed, Hälle IF, gör en spännande satsning på maraton, efter många år som hinderlöpare i världsklass. Han har sprungit
tre VM-finaler och två OS-finaler på hinder. Maratonsatsningen sker mot EM och förhoppningsvis även mot OS i Rio.

Elitlöpargruppen i Hälle IF innehåller flera unga löpare, både herrar och damer, med möjlighet att inom ett par år delta i internationella mästerskap.
Både Meraf Bahta och Linn Nilsson fanns i den gruppen innan de fick egna stipendier.

Johan Rogestedt, Stenungsunds Friidrott, är flerfaldig svensk mästare både på 800 m och 1 500 m och är ett ankare i landslaget. Han är har varit EM-deltagare både inomhus och utomhus. Närmaste målet är EM i Amsterdam.

Mikael Ekvall, Strömstads Löparklubb, är både svensk mästare och finnkampssegrare. Han har gjort stora framsteg i år och är klar för
EM i Amsterdam. Framtiden finns både på 10 000 m och kanske maraton.

Ungdomselitgruppen i Skaftö Golfklubb innehåller flera unga lovande golfspelare med höga ambitioner och stor kapacitet.  De flesta
tillhör Sverigeeliten i sin åldersklass. Skaftö GK är i topp bland juniorklubbarna i Sverige.

 

Meraf Bahta, Linn Nilsson, Mustafa Muhammed och Mikael Ekvall fanns på tävlingar den 21 maj och kunde inte ta emot sina stipendier själva.

 

Johan Rogestedt, Stenungsunds Friidrott

Johan Rogestedt, Stenungsunds Friidrott

Christian Persson, ordförande i Hälle IF

Christian Persson, ordförande i Hälle IF

Bertil Thoren, ordförande i Skaftö Golfklubb

Bertil Thoren, ordförande i Skaftö Golfklubb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flaggmottagare

Vitlycke museum är ett upplevelse- och kunskapscentrum för Tanums världsarv. Muséet ska berätta om bronsåldern
och världsarvet och öka kunskapen om den tiden i vår historia.

Munkedals Ridklubb har verkat i Munkedal sedan 1968. Verksamheten riktar sig främst till barn och ungdomar.
Sedan 2005 drivs verksamheten på Solbergs hästgård, som föreningen själv äger.

Munkedals Jernväg, museiföreningen för  järnvägen mellan Munkedal och Munkedals hamn. Museiföreningen
har trafikerat banan sedan 1985. Järnvägen är Bohusläns äldsta, den kom redan 1895, före Bohusbanan.

Lysekils Ryttarförening bildades 2003 och har sin anläggning strax utanför Lysekil. Förutom ridlektioner finns
specialgrupper i hoppning, dressyr och handikappridning.

Föreningen L Laurin i Lysekil bildades 1993 med syfte bl.a. att bevra intresset för Skandiaverklens tillverkning av
tändkulemotorer. Föreningen vårdar också den K-märkta veteranbogserbåten Harry.

Vikarvets museum i Lysekil vårdar bl.a. gamla fiskarstugor, sjöbodar, bronsåldersröset på Kyrkberget i Lysekil, kvarnen på
Kvarnberget och fyrhuset på Stångehuvud.

 

Gisela Thureskog och Aleka Karayeorgopoulos, Vitlycke museum

Gisela Thureskog och Aleka Karayeorgopoulos, Vitlycke museum

Gunilla Hay och Zoe Hay, Munkedals Ridklubb

Gunilla Hay och Zoe Hay, Munkedals Ridklubb

Dag Legnesjö och Tomas Johansson, Munkedals Jernväg

Dag Legnesjö och Tomas Johansson, Munkedals Jernväg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annika Bohlin och Louise Eriksson, Lysekils Ryttarförening

Annika Bohlin och Louise Eriksson, Lysekils Ryttarförening

Leif Wahlberg tog emot flaggor till Föreningen Laurin och Vikarvets museum

Leif Wahlberg, Föreningen L Laurin och Vikarvets museum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ledarstipendiater

Ledarstipendierna går till ledare som är engagerade inom främst barn- och ungdomsidrotten i Bohuslän.
Kandidater till stipendierna nomineras av Västsvenska Idrottsförbundet, VSIF.

Madeleine Johansson, Uddevalla Ridklubb

Madeleine Johansson, Uddevalla Ridklubb

Lars Arvidsson, Svarteborgs FK

Lars Arvidsson, Svarteborgs FK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idrottsstipendiater

Idrottsstipendierna delas ut till ungdomar upp till 23 år som har goda möjligheter
att utvecklas inom sin sport. Kandidater till stipendierna nomineras av Västsvenska
Idrottsförbundet, VSIF.

William Olsson, Uddevalla AK

William Olsson, Uddevalla AK

Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb

Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Musik- och estetstipendiater 

Musik- och estetstipendierna delas ut till ungdomar som har intresse och fallenhet för musik och
estetiska ämnen, och med möjlighet till utveckling.. De nomineras av gymnasium med musik- och estetiska program.

Philip Vinghamre, Uddevalla gymnasieskola, musikstipendiat

Philip Vinghamre, Uddevalla gymnasieskola, musikstipendiat

Moa Faritzson, Uddevlla gymnasieskola, musikstipendiat

Moa Faritzson, Uddevalla gymnasieskola, musikstipendiat

Felix Edstam Uddevalla gymnasieskola, estetstipendiat

Felix Edstam Uddevalla gymnasieskola, estetstipendiat

Agnes Berglund, Uddevalla gymnasieskola, estetstipendiat

Agnes Berglund, Uddevalla gymnasieskola, estetstipendiat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gymnasiestipendiater

Gymnasiestipendiaterna går i gymnasieskolans avgångsklass, skall ha visat goda studieresultat och är goda kamrater. De
nomineras av respektive gymnasium

Sebastian Spetz, Strömstad gymnasium

Sebastian Spetz, Strömstad Gymnasium

Moa Berndtsson, Strömstad gymnasium

Moa Berndtsson, Strömstad Gymnasium

Hanna Olsson, Gullmarsgymnasiet

Hanna Olsson, Gullmarsgymnasiet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emelie Kullberg, Uddevalla gymnasieskola

Emelie Kullberg, Uddevalla gymnasieskola

Markus Rödin, Uddevalla gymnasieskola

Markus Rödin, Uddevalla gymnasieskola

Jessica Svensson, Nösnäsgymnasiet

Jessica Svensson, Nösnäsgymnasiet

Alexander Larsson, Nösnäsgymnasiet

Alexander Larsson, Nösnäsgymnasiet

Sofia Cervell, Mimers Hus gymnasium

Sofia Cervell, Mimers Hus Gymnasium

Anton Hagvall, Mimers Hus gymnasium

Anton Hagvall, Mimers Hus Gymnasium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arvid Gustafsson, Gullmarsgymnasiet, var förhindrad att delta.