2019 års stipendier delades ut lördag 18 maj på Bohusläns museum i Uddevalla. Totalt var det 29 stipendiater som fick dela på 625 000 kronor.
Thordénstiftelsens kulturstipendium 2019 gick till konstnären Pål Svensson. Han har en lång bana inom stenkonsten och har nära band till Bohuslän. Motiveringen är följande:
Sten och vatten, fundamenten i det bohuslänska landskapet, är material som Pål Svensson arbetar med. Han har omsatt sin fascination över stenen som material till konstverk som speglar skilda perspektiv på det mest ursprungliga och grundläggande i det bohuslänska landskapet – urberget och graniten.
Miljöstipendiet, också på 50 000 kronor, tilldelades naturvårdaren och opinionsbildaren Anne Hermansson från Lyrön i Orusts kommun, med följande motivering:
Anne Hermansson har genom kraftfull och ihärdig opinionsbildning medverkat till att säkra resurser för vård av kulturlandskapet och den biologiska mångfalden i Bohusläns skärgård. Anne verkar även i den praktiska naturvården genom att tillsammans med sin man vidmakthålla det öppna landskapet i naturreservatet Kälkerön i Stigfjorden, med traditionella och ekologiska metoder.
Stiftelsen delade också ut gymnasiestipendier, musikstipendier, estetstipendier, idrottsstipendier, ledarstipendier och träningsstipendier till idrottare från föreningar i Bohuslän som siktar på OS, VM eller EM.
Foton: Linda Svensson.
Från stipendieutdelningen 2018:
Lördagen den 26 maj 2018 delade Thordénstiftelsen ut 2018 års stipendier på Bohusläns museum. Kulturstipendiet gick till skådespelaren Andreas T Olsson och miljöstipendiet till biologen Jan Uddén. Stipendierna är på 50 000 kronor och delades i år ut för andra gången. Vidare delade vi ut gymnasiestipendier, estetstipendier, musikstipendier, idrottsstipendier, ledarstipendier och stipendier till idrottare från klubbar i Bohuslän som har möjlighet att nå OS, VM eller EM. Den totala stipendiesumman var i år 625 000 kronor.
Våra musikstipendiater Anne-Sophie Skovborg Larsen och Gabriel Lindkvist från Akademi Sinclair förgyllde arrangemanget med vacker musik.
Sjöräddningssällskapet medverkade med information om sin verksamhet. Vid kajen låg räddningsfartygen från Stenungsund och Uddevalla. Thordénstiftelsen har bidragit med 1.7 milj kronor till räddningsbåten vid den nya sjöräddningsstationen i Uddevalla.
Pressmeddelande stipendieutdelning
Några bilder från stipendieutdelningen 2018.
Stipendieutdelningen 2017
Thordénstiftelsens stipendier 2017 delades ut på Thordéndagen lördag 13 maj på Bohusläns museum i Uddevalla. Det totala stipendiebeloppet var 625 000 kronor.
Förra året instiftade vi två nya stipendier – ett miljöstipendium och ett kulturstipendium, vardera på 50 000 kronor. Miljöstipendiet, 2017 inriktat på havsmiljö, gick till till Joakim Odelberg, undervattensfotograf och miljökämpe. Kulturstipendiet, som 2017 inriktades på bildkonst, går till konstnären och designern Lina Schnaufer.
Motivering Joakim Odelberg:
Joakim Odelberg är en framstående undervattensfotograf med uppmärksammade produktioner om miljö och miljöförstöring i havet. Joakim är en framstående pedagog och opinionsbildare som genom sina bilder visar det vackra och storslagna i vår havsmiljö, samtidigt som han sätter fokus på problem och utmaningar som rör miljön i havet.
Motivering Lina Schnaufer:
Lina Schnaufer är illustratör och designer och är i slutskedet av sin utbildning vid Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Linas konstnärliga intresse spänner över ett brett fält. Hennes alster präglas av detaljer, djup och gränslöshet i en spännande förening, och hon förenar sitt konstnärsskap med ett levande samhällsengagemang.
Läs mer om Joakim och Lina på nyhetssidan.
Vidare delade vi ut gymnasiestipendier, musikstipendier, estetstipendier, idrottsstipendier, ledarstipendier och träningsstipendier till idrottare i föreningar i Bohuslän som siktar på EM, VM eller OS. Bland de senare våra stjärnlöpare Meraf Bahta, Johan Rogestedt. Mikael Ekvall och Linn Nilsson. Träningsstipendier gick också till ungdomselitgruppen i Skaftö Golfklubb och elitlöpargruppen i Hälle IF, där flera yngre lovande löpare finns.
Vi delade också ut ett hedersstipendium. Det gick till Ulf Friberg, tränare i Hälle IF och landslaget. Ulf Friberg har de senaste åren blivit Sveriges mest framgångsrike tränare på medel- och långdistans. Med sin högt utvecklade träningsmetodik, långsiktigt tänkande och tålmodighet har han fört sina löpare till svensk och internationell elit.
Här nedan bilder från stipendieutdelningen. Olof Johansson, Kalle Svensson, Linn Nilsson och Johan Rogestedt var förhindrade att delta.
Samtliga foton: Linda Svensson, LS Photo & Design.
2
2016 års stipendier
Thordénstiftelsen delade ut 2016 års stipendier på Bohusläns museum den 21 maj 2016. Det var gymnasiestipendier, musik- och estetstipendier, idrottsstipendier, ledarstipendier och träningsstipendier till idrottare i föreningar i Bohuslän som siktar på EM, VM eller OS. Det sammanlagda stipendiebeloppet 2016 var 555 000 kr.
Stipendiater 2016
Program stipendieutdelning 21 maj
Vi överlämnade också vår flagga till föreningar och andra som stiftelsen lämnat bidrag till och haft samarbete med under en längre tid. Varje år överlämnas några flaggor ut. Följande fick 2016:
Vitlycke museum Vikarvets museum, Lysekil Munkedals Jernväg Föreningen L Laurin, Lysekil Munkedals Ridklubb Lysekils Ryttarförening.
Stipendiater 2015
Stipendiater 2014
Stipendiater 2013
Stipendiater 2012
Nedan finns bilder m.m. från stipendieutdelningen och flaggöverlämningen lördagen den 21 maj 2016 på Bohusläns museum.
Samtliga foton: Linda Svensson, LS Photo & Design
Träningsstipendiater
Meraf Bahta, Hälle IF, är regerande europamästare på 5 000 m. Hon har redan slagit tre svenska rekord i år, nu senast på 5 000 m i
Diamond Leaguegalan i Rabat, där hon noterade 14.49.95, en tid i absolut världsklass. Meraf satsar nu på EM i Amsterdam och OS i Rio.
Linn Nilsson, Hälle IF, har SM-guld både på 800 m och 1 500 m, utomhus och inomhus. Hon har gjort stora framsteg i år och hade en lysande
inomhussäsong. Det stora målet är EM i sommar.
Mustafa Muhammed, Hälle IF, gör en spännande satsning på maraton, efter många år som hinderlöpare i världsklass. Han har sprungit
tre VM-finaler och två OS-finaler på hinder. Maratonsatsningen sker mot EM och förhoppningsvis även mot OS i Rio.
Elitlöpargruppen i Hälle IF innehåller flera unga löpare, både herrar och damer, med möjlighet att inom ett par år delta i internationella mästerskap.
Både Meraf Bahta och Linn Nilsson fanns i den gruppen innan de fick egna stipendier.
Johan Rogestedt, Stenungsunds Friidrott, är flerfaldig svensk mästare både på 800 m och 1 500 m och är ett ankare i landslaget. Han är har varit EM-deltagare både inomhus och utomhus. Närmaste målet är EM i Amsterdam.
Mikael Ekvall, Strömstads Löparklubb, är både svensk mästare och finnkampssegrare. Han har gjort stora framsteg i år och är klar för
EM i Amsterdam. Framtiden finns både på 10 000 m och kanske maraton.
Ungdomselitgruppen i Skaftö Golfklubb innehåller flera unga lovande golfspelare med höga ambitioner och stor kapacitet. De flesta
tillhör Sverigeeliten i sin åldersklass. Skaftö GK är i topp bland juniorklubbarna i Sverige.
Meraf Bahta, Linn Nilsson, Mustafa Muhammed och Mikael Ekvall fanns på tävlingar den 21 maj och kunde inte ta emot sina stipendier själva.
Flaggmottagare
Vitlycke museum är ett upplevelse- och kunskapscentrum för Tanums världsarv. Muséet ska berätta om bronsåldern
och världsarvet och öka kunskapen om den tiden i vår historia.
Munkedals Ridklubb har verkat i Munkedal sedan 1968. Verksamheten riktar sig främst till barn och ungdomar.
Sedan 2005 drivs verksamheten på Solbergs hästgård, som föreningen själv äger.
Munkedals Jernväg, museiföreningen för järnvägen mellan Munkedal och Munkedals hamn. Museiföreningen
har trafikerat banan sedan 1985. Järnvägen är Bohusläns äldsta, den kom redan 1895, före Bohusbanan.
Lysekils Ryttarförening bildades 2003 och har sin anläggning strax utanför Lysekil. Förutom ridlektioner finns
specialgrupper i hoppning, dressyr och handikappridning.
Föreningen L Laurin i Lysekil bildades 1993 med syfte bl.a. att bevra intresset för Skandiaverklens tillverkning av
tändkulemotorer. Föreningen vårdar också den K-märkta veteranbogserbåten Harry.
Vikarvets museum i Lysekil vårdar bl.a. gamla fiskarstugor, sjöbodar, bronsåldersröset på Kyrkberget i Lysekil, kvarnen på
Kvarnberget och fyrhuset på Stångehuvud.
Ledarstipendiater
Ledarstipendierna går till ledare som är engagerade inom främst barn- och ungdomsidrotten i Bohuslän.
Kandidater till stipendierna nomineras av Västsvenska Idrottsförbundet, VSIF.
Idrottsstipendiater
Idrottsstipendierna delas ut till ungdomar upp till 23 år som har goda möjligheter
att utvecklas inom sin sport. Kandidater till stipendierna nomineras av Västsvenska
Idrottsförbundet, VSIF.
Musik- och estetstipendiater
Musik- och estetstipendierna delas ut till ungdomar som har intresse och fallenhet för musik och
estetiska ämnen, och med möjlighet till utveckling.. De nomineras av gymnasium med musik- och estetiska program.
Gymnasiestipendiater
Gymnasiestipendiaterna går i gymnasieskolans avgångsklass, skall ha visat goda studieresultat och är goda kamrater. De
nomineras av respektive gymnasium
Arvid Gustafsson, Gullmarsgymnasiet, var förhindrad att delta.