Thordénstiftelsen

Joakim Odelberg och Lina Schnaufer miljö- och kulturstipendiater

Thordénstiftelsen har inrättat två nya stipendier från 2017, ett miljöstipendium och ett kulturstipendium. Stipendierna är på vardera 50 000 kronor. Miljöstipendiet inriktas i år på havsmiljö och kulturstipendiet på bildkonst.

Miljöstipendiet går till Joakim Odelberg, med följande motivering:

Joakim Odelberg är en framstående undervattensfotograf med uppmärksammade produktioner om miljö och miljöförstöring i havet. Joakim är en framstående pedagog och opinionsbildare som genom sina bilder visar det vackra och storslagna i vår havsmiljö, samtidigt som han sätter fokus på problem och utmaningar som rör miljön i havet.

Kulturstipendiet går till Lina Schnaufer, med följande motivering:

Lina Schnaufer är illustratör och designer och är i slutskedet av sin utbildning vid Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Linas konstnärliga intresse spänner över ett brett fält. Hennes alster präglas av detaljer, djup och gränslöshet i en spännande förening, och hon förenar sitt konstnärsskap med ett levande samhällsengagemang.

Joakim Odelberg är bosatt i Ljungskile. Han är engagerad i miljöfrågor inte bara i Bohuslän och Sverige utan på många håll i världen. Lina Schnaufer är bosatt i Göteborg, uppvuxen i Munkedal och inledde sin konstnärliga bana på estetiska programmet vid Uddevalla gymnasieskola.

Stipendierna delas ut vid Thordéndagen den 13 maj på Bohusläns museum.