Thordénstiftelsen

PRESSMEDDELANDE FRÅN THORDÉNSTIFTELSEN

2021-05-18

Stipendier till idrottare och ledare

Thordénstiftelsens styrelse har beslutat om vilka som får 2021 års stipendier. Totalt är det 28 stipendiater och den totala stipendiesumman är 625 000 kronor. Årets idrottsstipendiater är handbollsspelaren Johanna Östblom, Kroppskultur och friidrottaren Sharmarke Ahmed, Hälle IF.

I motiveringen för Johanna kan vi läsa:

Med trogen tjänst i Kroppskultur sedan 8-års ålder har Johanna klättrat ända från handbollslekis till Allsvenskan. Hon är och har alltid varit en förebild inom klubben med sitt engagemang och sin träningsvilja. Johanna går sitt tredje och sista år på Uddevalla Elitidrottsgymnasium. Gör nu sin andra säsong som senior i kroppsdam och har gjort 15 U-landslagskamper.

Från motiveringen för Sharmarke hämtar vi:

Sharmarke kommer ursprungligen från Somalia, han kom till Sverige 2015 och har haft en fantastiskt positiv utveckling. Han har tagit 13 SM-medaljer och sedan han fick sitt medborgarskap i Sverige har han även varit uttagen i landslaget. Sharmarke är en kille som tar sitt idrottande på stort allvar och är mycket noggrann och seriös på alla träningspass.

Ledastipendierna går till Sara Skärström, Strömstad Handbollsklubb, och Fredrik Mikaelsson, Vallens IF.

I motiveringen för Sara står:

Sara har varit ungdomsledare för föreningen i många år och hon är dessutom vice ordförande. Hon är väldigt engagerad och brinner för att föreningen ska utvecklas och drivas framåt för att barn och ungdomar ska ha möjlighet att utöva idrott, i detta fall handboll men hon är också drivande i projektet Strömstadandan som ska leda till att hela kommunens föreningsliv ska stå för samma värden och att barn och ungdomar ska mötas av bra och duktiga ledare.

Motivering för Fredrik:

Fredrik har med stort engagemang och inlevelse sett till att hans gäng har tränat under nya former då pandemin har försvårat situationen för laget. Genom att ordna med träningar digitalt har han sett till att ungdomarna har fått mötas och även fått röra på sig.
Han har med stor inlevelse bjudit på sig själv och sett till att skapa träningstillfällen som de aktiva aldrig kommer glömma. Han har visat stort ledarskap och kreativ förmåga i en svår tid.

Träningsstipendiaterna, d.v.s. idrottare från föreningar i Bohuslän som siktar på OS, VM eller EM, går till Meraf Bahta, Linn Nilsson, Samrawit Mengsteab och elitlöpargruppen Hälle IF, Johan Rogestedt, Stenungsunds Friidrott, Mikael Ekvall, Strömstads Löparklubb.

Nytt för i år är att det går träningstipendier även till domare på motsvarande nivå. Det tilldelas handbollsdomarna Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik som kommer att döma i OS.


Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

-Thordénstiftelsen vill även uppmärksamma domarnas viktiga del inom idrotten och gläds åt att kunna dela ut stipendier även till dessa första välförtjänta domare, säger Marianne Thordén, vice ordförande i stiftelsen.

Thordéndagen i slutet av maj är även i år inställd och istället kommer diplom, böcker och värdecheck att sändas hem till stipendiaterna.

Kontakt:
Marianne Thordén, ordförande i stiftelsens stipendieberedning, 0705-502 608, marianne.thorden@gmail.com
Leif Berndtsson, sekreterare, 076 1051090, leif.berndtsson@thordenstiftelsen.se

Thordénstiftelsen tillkom 1958 genom ett förordnande av skeppsredare Gustaf B Thordén. Sina fondmedel fick stiftelsen 1963 då staten köpte Thordénstiftelsens aktier i Uddevallavarvet för det nominella värdet 8 miljoner kronor, som blev stiftelsens grundkapital. Stiftelsen delar ut bidrag till ”det allmännas fromma” i Bohuslän. Ordförande i stiftelsen är landshövding Anders Danielsson. Länsstyrelsen utser övriga ledamöter och ersättare.

Thordénstiftelsen
www.thordenstiftelsen.se