Thordénstiftelsen

Thordénstiftelsen Stipendiater 2022 Beslutade- Press

Thordéndagen 28 maj 2022

31 stipendiater delar på 625 000 kr

 

Thordénstiftelsen kunde i år åter igen bjuda in till Thordéndagen på Bohusläns Museum.

Det är stipendier till gymnasieelever, till ungdomsidrottare och ledare. Därtill stipendier till elitsatsande idrottare på SM EM VM och OS-nivå. De största stipendierna delas ut till Miljö- och Kultur-pristagare.

Sammanlagt var det 31 stipendiater från Strömstad till Kungälv som tar emot diplom, blommor och penningbidrag.

”-Det är en glädjens dag,” säger Marianne Thordén, vice ordförande i stiftelsen och ordförande i stipendieberedningen. ”- Alla dessa ungdomar som får så fina omdömen från sina gymnasier och föreningar. Denna dag får ungdomarna med sina anhöriga träffa ledare och elit-idrottare. Vi hoppas det blir ett minne för livet.”

Stipendiaterna redovisas med motiveringar i bifogad uppställning.

Gymnasiestipendier

Strömstad

Linnéa Henriksson TE19 Strömstad    

Linnéa har mycket fina studieresultat. Hon omfamnar såväl naturvetenskap som humaniora. Hon är mycket strukturerad i sina studier och visar ett gott kamratskap.

 

William Berger EE19 Strömstad 

William är en mycket god kamrat för hela klassen som gärna hjälper till när det behövs. Ställer även upp för skolan där han visar intresserade vad vi jobbar med. På praktiken och i skolan har han utvecklat sina kunskaper på alla plan och är nu en anställningsbar elektriker.

 

Lysekil

Philip Norén TE19 Lysekil

Philip har under hela sin gymnasieperiod på teknikprogrammet strävat efter och uppnått fina studieresultat. Han är uppmärksam och ansvarstagande och arbetar på ett noggrant och strukturerat sätt för att nå dit han vill. För sammanhållningen i klassen har Philip varit en drivande kraft.

 

Elsa Pi Börjesson NA19 Brastad

Elsa har under sina tre år på Gullmarsgymnasiets naturvetenskapliga program visat ett genuint intresse för naturvetenskap och har en stor inre drivkraft. Bredden i Elsas förmågor och kunnande syns även i det kreativa: måleri och musik. Hennes stora vetgirighet och engagemang i både naturvetenskap och samhällsviktiga frågor sträcker sig utanför skolans ordinarie aktiviteter. Förutom mycket goda studieresultat så är hon en inspirationskälla för andra elever och en god kamrat.

 

Uddevalla

Hugo Åberg TE19D Uddevalla

Förutom att Hugo är mycket ambitiös och har goda studieresultat är han också en osedvanligt trevlig och snäll person som alltid är vänlig mot både lärare och klasskamrater.

Hugo är en elev som både bidrar till en trygg och glad stämning i klassrummet och samtidigt är föredömligt effektiv och fokuserad när det gäller själva arbetet som ska utföras under lektionerna. Detta lyfter även hans klasskamrater till bättre prestationer. Han är verkligen en värdig mottagare av stipendiet!

 

Emma Davidsson NA19 BULLAREN

Emma, en underbar elev att ha i klassrummet. Den kunskap, intresse och analytiska förmåga Emma besitter får henne att ställa djupdrivande frågor som ökar förståelsen och driver de pedagogiska diskussionerna. Emma bidrar till hela gruppens lärande på ett ödmjukt och inkluderande sätt som gör att man lätt kan följa hennes tankegångar. Emma är en ambitiös elev men ändå omhändertagande och snäll. Genom att ta hand om alla i klassen, så utvecklas gruppen framåt av Emmas positiva inställning till kunskap.

 

Nösnäs, Stenungsund

Frida Hedröd LL19 Mjörn

Frida har sedan 1:a dagen på gymnasiet visat en otrolig mognad. Alltid motiverad och positivt inställd till sina studier i skolan och sin APL-plats. På gymnasiet har Frida bidragit till att få en bra arbetssituation med arbetsro i klassrummet. Frida har under hela sin tid på gymnasiet tagit stort ansvar, såväl studiemässigt som yrkesmässigt. En person som med sin blotta närvaro bidrar till ett gott klimat och föredöme i klassen. Frida är mycket omtyckt på sin arbetsplats där hon gör sin APL. Frida var ivrig att lära sig måleriyrket snabbt, det tog inte lång tid förrän Frida arbetade på egen hand.

 

Gustaf Lönngren 19NAN Stenungsund

Gustaf är en observant, vaken och engagerad elev på Nösnäsgymnasiets Naturvetenskapliga program. Under sin gymnasietid har han varit aktiv och delaktig såväl i som utanför skolarbetet. Han har goda studieresultat och är alltid mån om att göra bra ifrån sig och att lära sig mer. Gustaf visar också ett stort intresse vid alla typer av föreläsningar, uppdrag och aktiviteter kopplade till skolan, så som öppet hus och som kemiinspiratör där han inspirerat högstadieklasser genom lektioner och demonstrationer för klasser i år 6 och 7 i kommunen. Gustaf är en pålitlig klasskamrat som kan arbeta med alla och som sprider en god stämning med sin positiva inställning till saker.

 

Mimers Hus, Kungälv

Jonathan Ryd TE 19A Hålta

Jonathan arbetar på ett målmedvetet och strukturerat sätt och är alltid positiv till att lära sig nya saker. Han har ett fantastiskt driv och är alltid villig att lägga ner det arbete och den energi som krävs för att nå resultat. Han är en person som sprider god stämning omkring sig då han alltid är positiv och samarbetsvillig. Han delar gärna med sig av sina kunskaper och är även en engagerad entreprenör. Han är en god förebild för sina klasskamrater och en värdig representant för Mimers Hus gymnasium.

 

Anna Stenman ES 19 Mölndal

Anna Stenman – en mycket ambitiös och flitig elev som genom sin målmedvetenhet uppnått mycket goda studieresultat under sin studietid på Mimers Hus Gymnasium. Hon arbetar med sin egen utveckling samtidigt som hon är mån om kollektivet. Hennes goda kamratskap, omtanke, engagemang och skaparglädje gör henne till en god förebild för andra elever på programmet och skolan i stort.

 

Thordénstiftelsens musik- och estetstipendier

Musik:

Fanny Andersson Strömstad

Fanny med sin härliga sångröst har visat en hög musikalisk nivå och ett stort ansvarstagande. Hon har fått möjlighet att möta publiken i olika sammanhang och där visat en fin utstrålning och en fantastisk scennärvaro. Är också en god och omtänksam kamrat som har varit en positiv person som lyft och uppmuntrat andra på skolan.

 

Jonatan Karlsson Svanesund

Jonatan är en mycket ambitiös och positiv elev som tar ett stort ansvar för sina musikstudier och kamrater. Jonatan är alltid öppen och intresserad och hans positiva syn på musik och musicerande har gjort att han under tiden på Sinclair haft en god progression i sitt gitarr- och trumspel. Han har skaffat sig en mångsidighet och stilkännedom som gör det lätt för honom att ta sig an nya utmaningar. Jonatan har lätt för att samarbeta och en inställning som gör att han har mycket goda förutsättningar att fortsätta utvecklas inom musikens område.

 

Dans:

Vincent Tengström Datek Strömstad

Vincent har under sina tre år på dansinriktningen arbetat fokuserat och disciplinerat. Trots långa perioder av distansundervisning under åk 1 och 2 har han alltid arbetat plikttroget; vilket gett goda resultat! Vincent är lugn och trygg i sig själv, han är även en god kamrat och bidrar till bra balans och stabilitet i gruppen. Han är en mycket musikalisk och bred dansare med fin scennärvaro, som behärskar alla genrer. Under arbetet med musikalen Hair 21-22 har han även utvecklat sig inom teater/skådespeleri och sång.

 

Teater:

Isabelle Paulsson Skee

Isabelle är en elev som visar förmågan att gå in i roll. Hon är noggrann, ambitiös och hängiven konsten – vill ständigt göra mer för att utveckla rollens inre motiv. Driver arbetet framåt och är en god kamrat i gruppen. 4

 

Idrottsstipendier

Lina Nielsen Uddevalla Sim, Uddevalla

Lina har en otrolig meritlista där dom tre främsta meriterna är:

USM Guld 400 medley (16 år), JSM Brons 400 medley och USM guld 200 Ryggsim (16 år)

I december månad var hon med på Sum-Sim riksfinal och tävlade i klassen 16 år, där det blev ett antal medaljer såsom: Guld 200 fjäril, brons 100 ryggsim, guld 200 medley och guld 400 medley.

Hon är en målmedveten tjej med fötterna på jorden och ser många möjligheter till utveckling, vilket är något hon konstant jobbar med.

 

Aron Wärnberg Ljungskile Segelsällskap, Ljungskile

Aron seglar en kappseglingsjolle som kallas RS Aero 7 vilken är den mest använda riggen i klassen.

Han seglade tidigare RS Tera fram till han var 15 år. Då blev han 1:a i Danska mästerskapen, där de bästa svenska och danska Tera-seglarna samlas varje år. Han blev efter det 2:a i juniorklassen i Em i RS Aero. Ett mycket bra resultat då det var 12 nationer på startlinjen ifrån både Europa och Nordamerika. Aron hjälper till på både föreningens seglarskola som är både för barn/ungdom och vuxenseglare. Kommande sommar skall han vara huvudinstruktör där. Han är även tränare på träningskvällar på sommaren. Aron elitsatsar på segling och hans mål är att nå världseliten och representera Sverige i OS.

 

Ledarstipendier

Jörgen Carlsson Stångenäs AIS, Brastad

Jörgen är en ledare som genom ett enormt engagemang gör en fantastisk insats som ledare och tränare i Stångenäs AIS. Jörgen skapar en laganda och ser möjligheter i individen vilket gör att hans insats inte nog kan betonas eller uppskattas. Många uttrycker beundran för det han gör och lyckas med i sitt lag. Han har nu följt med ungdomarna upp till seniornivå. De är unga trots att de spelar med något äldre. Jörgen har även anställts av kommunen inom både fält- och fritidsgårdsverksamheten och varit en viktig pusselbit i att nå en viss målgrupp barn och unga.

 

Terese Palmberg Kroppskulturs Para Handboll, Uddevalla

terese.palmberg@gmail.com Terese Palmberg är en ledare som genom ett enormt engagemang i Gf Kroppskulturs Para handboll gör en fantastisk insats för deras para ungdomar. Hon skapar en laganda och hjälper deltagarna individuellt efter deras behov och gör träningarna roliga utifrån deras kompetens. Glädjen är stor när ungdomarna kommer till träningarna. Terese ser till att alla har det bra, såväl ungdomarna, föräldrarna och ledsagare som är med. Gruppen har utvecklats och mer ungdomar kommer och vill vara med.

Träningsstipendier Till idrottare med nivån SM EM VM och OS

 

Linn Nilsson Hälle IF
Johan Rogestedt Stenungsunds Friidrott
Mikael Ekvall Strömstads Löparklubb
Samrawit Mengsteab Hälle IF
Elitlöpargruppen Hälle IF
Mirza Kurtagic Handbollsdomare
Mattias Wetterwik Handbollsdomare
Samuel Pilström Hälle IF
Höjdhoppargruppen Kungälvs RK
Roddgruppen-elit IK Orient

 

Kontakt:
Leif Berndtsson, sekreterare, 076-1051090, leif.berndtsson@thordenstiftelsen.se

Marianne Thordén, vice ordförande 070-5502608, marianne.thorden@gmail.com

Thordénstiftelsen tillkom 1958 genom ett förordnande av skeppsredare Gustaf B Thordén. Sina fondmedel fick stiftelsen 1963 då staten köpte Thordénstiftelsens aktier i Uddevallavarvet för det nominella värdet 8 miljoner kronor, som blev stiftelsens grundkapital. Stiftelsen delar ut bidrag till ”det allmännas fromma” i Bohuslän.  Regeringen utser ordförande i styrelsen och ersättare för denne. Länsstyrelsen utser övriga ledamöter och ersättare