Thordénstiftelsen

Thordénstiftelsen Stipendiater 2023

Pressinformation från Thordénstiftelsen
Thordéndagen 27 maj 2023
31 stipendiater delade på 625 000 kr

 

Thordénstiftelsen bjöd in till Thordéndagen på Bohusläns Museum.

Det var stipendier till gymnasieelever, till ungdomsidrottare och ledare. Därtill stipendier till elitsatsande idrottare på SM, EM, VM och OS-nivå. De största stipendierna delas ut till Miljö- och Kultur-pristagare.

Sammanlagt var det 31 stipendiater från Strömstad till Kungälv som tar emot diplom, blommor och penningbidrag.

”-Det är en glädjens dag,” säger Anders Danielsson, ordförande i stiftelsen.

– Alla dessa ungdomar som får så fina omdömen från sina gymnasier och föreningar. Denna dag får ungdomarna med sina anhöriga träffa ledare och elit-idrottare. Vi hoppas det blir ett minne för livet.”

 

Thordénstiftelsen      Stipendiater 2023        

Foto: Utown media

Gymnasiestipendier

Strömstad                                                           

Juliana Calderon Santa Cruz    Strömstad

Juliana har haft en mycket god utveckling både studie- och yrkesmässigt under sina gymnasieår på Barn- och fritidsprogrammet. Hon är mycket omtyckt på sin praktik av både barn och personal. Hon har alltid ett trevligt bemötande mot både elever och lärare på Strömstad gymnasium. Juliana är en värdig mottagare av Thordénstipendiet.

 

 Noel Malmkvist                          Strömstad

Noel är en mycket god kamrat för hela klassen, hjälper gärna till när det behövs.
Ställer även upp för skolan vid olika evenemang där han visar med stort intresse vad vi jobbar med.
På praktiken och i skolan har han utvecklat sina kunskaper på alla plan och är nu lovad anställning som elektriker. Noel är en värdig mottagare av Thordénstipendiet.

 

Lysekil

 

Evelina Andersson             Smögen

Evelina tar stort ansvar för sina studier och backar inte för utmaningar vilket hon visar tydligt i allt sitt skolarbete. Hon har ett brett intresse för kunskap och har hon genomgående högsta betyg. Hon är även en god kamrat och ett stort stöd i klassen, alltid beredd att hjälpa sina klasskamrater med skoluppgifter. Under sina år på Gullmarsgymnasiet har Evelina även visat prov på ansvarstagande och civilkurage då hon har fört klassens talan gällande undervisningen. Evelina är en elev som bidrar till en god kultur på skolan.

 

Oskar Alfredsson                    Lysekil

Oskar har utmärkt sig som en ansvarsfull, ambitiös, nyfiken, trevlig, kreativ person på Gullmarsgymnasiet. Oskar satsar på att få fram det lilla extra och ger sig inte förrän han har nått sina mål.  Han arbetar gärna fritt under ansvar, tar sig an nya utmaningar, vågar vara sig själv vilket har lett fram till nya upptäcker och fina resultat. Oskar har tagit sig igenom sina studier med bravur, varit hjälpsam mot klasskamrater och har varit en tillgång för klassen och skolan.

 

 

Uddevalla

 

David Torkelsson                                          Ödsmål

David går Fordons- och Transportprogrammet med inriktning mot lastvagnstekniker. David har varit ett föredöme med att få med sig sina klasskompisar till att nå målen. Han har arbetat sig framåt trots ett handikapp med begränsat seende. Han har både i skolan och på praktiken visat att det fungerar utmärkt att arbeta trots sitt handikapp. David har också fått en lärlingsanställning. David är värdig mottagare av Thordénstipendiet.

 

 

Ebba Johansson Öst                              Stillingsön

Ebba går Hantverksprogrammet till finsnickare inom lärlingsutbildning på Östrabo Yrkes och varit en extraordinär elev på många sätt. Hennes förtrogenhet med material, verktyg och maskiner är utmärkt. Ebba har varit aktivt både som skyddsombud och klassrepresentant i elevrådet. Hon har därtill varit en strålande ambassadör för Hantverksprogrammet när hon har deltagit på Öppna hus och gymnasiemässor. Hon har också varit en aktiv deltagare i programrådet där branschen möter yrkesutbildningarna. Ebba har engagerat sig i att organisera ett studiebesök för klassen till möbel- och designmässan i Älvsjö, Carl Malmstensskolan och på Nationalmuseum.

Ebba har medverkat till att krossa glastaket i en bransch präglad av mansdominans.

 

 

Nösnäs, Stenungsund

Vanessa Högberg                      Höviksnäs

Vanessa är en strukturerad och ambitiös elev med goda studieresultat. Trots en mycket utmanande situation har Vanessa tagit skolarbetet på största allvar, gjort sitt yttersta och kämpat av sällan skådat slag. Starkare ungdom får man leta efter. Hon är mycket omtyckt av kamrater, lärare och inte minst av kollegor och handledare på sin praktikplats. Det har varit en ära för oss att ha Vanessa här på Nösnäsgymnasiet under tre läsår och vi är övertygade om att hon kommer lyckas fint i arbetslivet med det engagemang och driv hon har.

 

David Kjellgren                           Myggenäs       

David är en ansvarstagande och ambitiös elev med mycket goda studieresultat. Han gillar att lära ut och inspirerar både sina klasskamrater och andra utanför skolan att gå längre i sina studier. Likaså drivs han av viljan att ständigt lära sig mer och hittar sätt att motivera sig själv med olika nationella och internationella tävlingar där han tävlat i matte, fysik och kemi. I flera tävlingar har han lyckats gå vidare och gjort lärare och klasskamrater mycket stolta. David är helt enkelt en oerhört duktig elev med fina studieresultat som god kamratanda, driv och engagemang.

 

 

 Mimers Hus, Kungälv

Elsa Kvist                            Romelanda

Elsa Kvist är en ödmjuk, inkännande och trygg naturvetare. Hon har alltid ett öppet sinne och är mycket målinriktad i allt hon tar för sig. Elsa arbetar metodiskt och ambitiöst med alla uppgifter och når hög måluppfyllelse. Tack vare sitt öppna sinne samt sin starka analytiska förmåga och naturvetenskapliga förståelse löser hon allt hon ställs inför. Samtidigt är Elsa en otroligt snäll och god kamrat som alltid har ett leende på läpparna.

 

David Stjernström Eriksson                    Lycke

David är en trygg, träffsäker och kunnig naturvetare. Han har ett öga för detaljer och en nyfikenhet som driver honom framåt samt leder till hög måluppfyllelse. David är en allvetare inom naturvetenskapen och med sin reflekterande förmåga löser han alla sina uppgifter välstrukturerat och metodiskt. Han har en förmåga att samarbeta med alla och är en respektfull, in lyssnande samt ödmjuk kamrat.

 

Thordénstiftelsens musik- och estetstipendier

Musik:

 

Isak Blanck                               Henån

Isak har tagit vara på sina studier på bästa tänkbara sätt.

Fantastisk att jobba med och bär med sin musikalitet och sociala öppenhet, inte bara sig själv, utan lyfter även andra i musikaliska sammanhang. Han är också en god och stöttande kamrat.

Isak är en värdig mottagare av Thordénstipendiet.

 

Isabella Jigstrand                    Uddevalla

Isabella är mycket musikalisk med ett bra gehör och trakterar flera instrument på en hög nivå.

Hon har visat stor bredd och uppnått fina resultat i piano, sång, cello, bas, trummor och musikproduktion. Hon har lätt att lära och kan använda sig av detta i många olika sammanhang. Isabella är en värdig mottagare av Thordénstipendiet.

Estet:

 

Nathalie Norrman                Mellerud

Nathalie har genom sin noggrannhet och ambitiösa inställning utvecklat goda bild-och filmkunskaper. Hon har ett tydligt visuellt bildberättande och en genomtänkt struktur i sina produktioner som håller hög konstnärlig och teknisk kvalitet. Hon är en god kamrat som alltid ställer upp och är hjälpsam. Nathalie är en värdig mottagare av Thordénstipendiet.

 

 

Malin Wetterström                           Henån

Malin har utmärkt sig på flera olika områden inom bildämnet genom att visa upp en hög nivå av kreativitet, konstnärlighet och stor arbetsflit. Hennes verk i Bild och form är av mycket hög kvalitet och hon har även medverkat med ovärderliga insatser under skolans musikal. Malin är en värdig mottagare av Thordénstipendiet.

 

Ledarstipendier

Helena Barne,  – Ljungskile Segelsällskap    Göteborg

Helena är en ledare som känner djupt engagemang för att stödja barn och ungdomar. Helena lägger ner sin själ och ett oändligt antal timmar ideellt på att skapa sammanhållning och att varje barn ska utveckla sin potential efter sina speciella förmågor och önskningar, antingen det gäller att utöva segling som glädjefylld lek eller som tävlingsidrott. Helena har också initierat och leder klubbens särskilda satsning på parasegling. Helena har en unik förmåga att se varje barn och förälder och skapa en vi-anda som har utvecklat Ljungskile Segelsällskap. Helenas entusiasm och ledarskap är ett föredöme och har varit avgörande för klubbens framgångar, såväl nationellt som internationellt.

 

Pontus Johansson, Uddevalla Bordtennisklubb      Uddevalla

Pontus ÄR Uddevalla BTK. Han är en ung kille som kämpar otroligt för att hålla i gång föreningen och engagerar sig i princip alla grupper som är aktiva. Han lägger ner mycket tid för de yngre i både pingisskolan och U-truppen. Han genomförde förra året två aktiviteter utanför själva bordtennisen där barn och ungdomar var i väg och spelade minigolf samt bowlade. Dessa aktiviteter var mycket uppskattade och ökade samhörigheten bland de aktiva. Han är också med i bordtennisförbundets utvecklingsteam där han har engagerat sig extra för att få fler tjejer aktiva. Förbundet arrangerade en dag i Uddevalla som blev fantastisk där tjejerna bjöds på ett uppskattat och blandat program.

 

Idrottsstipendier

Moa Celander, Uddevalla Taidoklubb Taikei,       Uddevalla

Moa var en av klubbens första kvinna med svart bälte redan 2016. Hon är en av landets största kvinnliga talanger inom Taido och har varit en del av Svenska taidolandslaget sedan sommaren 2019 då hon gjorde sin debut på EM i Finland. Våren 2022 blev hon en av 30 elitidrottare i Sverige som blev uttagen till Svenska budo & kampsportsförbundets Elit & Utvecklingsprojekt. Moa satsar nu inför VM under sommaren 2023.

Moa har varit engagerad som ungdomstränare för juniorer i klubben.  Moa utför med stort bravur marknadsföring för Uddevalla Taikeis på sociala medier med uppdraget att inspirera fler ungdomar att ansluta till klubben.

 

 

Jonas Magnusson, Hälle                Ljungskile


Jonas har under 2022 tagit junior-SM guld inomhus på 1500m, han blev 5:a på nordiska mästerskapen på 1500m och han tog junior-SM silver på 1500m utomhus.

Han tog även under 2021 ett antal ungdoms-SM medaljer och blev uttagen till U20 EM i landsvägslöpning i Italien 2022. Han var även uttagen till ungdomsfinnkampen 2021 och är med i landslagets utvecklingsprojekt sedan 2018.

Jonas är ledare i en av Hälles barngrupper varje vecka och är även med på Hälle IF:s friidrottsdagar för barn och ungdomar. Ibland är han även med som ledare för klubbens parasportverksamhet.

 

 

Kulturstipendie

Tomas Lundgren, Konstnär    Göteborg

Målningarna är i en ytterst finstämd gråskala och framkallar känslan att man egentligen betraktar ett fotografi. Lundgrens tålmodiga och minutiösa tillvägagångssätt har en påfallande känslighet i framställningen av den fotografiska förlagan.

Hans porträtt skickar tankarna till fotografier av sjuka eller missanpassade individer från något arkiv från 1900-talets början på samma gång som personerna i målningarna framstår som tidlösa.

Han avbildar gärna samma motiv och upprepar processen med små förskjutningar. Repetitionen blir som en ritual för att synliggöra tid och minne, fragment och hågkomst.

 

 

Miljöstipendie

Fredrik Norén, Marin Taste            Lysekil

Forskaren inom marinbiologi Fredrik Norén grundade företaget Marine Taste som odlar sjöpung som minskar övergödning genom att de äter plankton. Målsättningen för Marine Taste är att ha så låg miljöpåverkan som möjligt där allt tas tillvara med en smakrik fond när sjöpungarna kokas och en färs som mals av den fasta massan som blir kvar. Sjöpungsfärsen har en köttliknande struktur, neutral smak och bra proteinvärde vilket gör den användbar, inte minst i offentliga kök.

 

Karin Hermansson Kock             Spekeröd

Med en smittande entusiasm sprider Karin Hermansson sin nyfikenhet för framtidens mat till framtidens makthavare. Hennes sprudlande engagemang och intresse för den blå maten är en inspirationskälla för både stora som små.

Karin är kock på förskola och hade arbetat målmedvetet under ett halvår innan premiären med att ta fram sjöpungsprodukter, som vårrullar och lasagne, med sjöpungsfärs. Fredrik Norén och Karin Hermansson har visat att en stark omsorg om miljön i havet kan vara drivkraften för nya innovativa livsmedel, hållbart företagande och hållbar livsmedelskonsumtion.

 

 

Träningsstipendier       Till idrottare med nivån SM EM VM och OS

Hannes Larsson U-a gymnastik o Parkour
Samuel Pihlström Hälle IF
Samuel Tsegay Hälle IF
Johan Rogestedt Hälle IF
Samrawit Mengsteab Hälle IF
Elitlöpargruppen Hälle IF
Mirza Kurtagic Handbollsdomare
Mattias Wetterwik Handbollsdomare
Höjdhoppargruppen IK Orient
Roddträningsgruppen Kungälvs Roddklubb

Hannes Larsson Uddevalla Gymnastik & Parkour

 

Christian Persson Hälle IF

 

Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic Handbollsdomare

 

Alexander Rahm Höjdhoppargruppen IK Orient

 

Mattias Carlsson Roddträningsgruppen Kungälvs Roddklubb

 

Kontakt Thordénstiftelsen:
Krister Olsson, sekreterare, 076-1051090, krister@thordenstiftelsen.se
Marianne Thordén, vice ordförande 070-5502608, marianne.thorden@gmail.com

Thordénstiftelsen tillkom 1958 genom ett förordnande av skeppsredare Gustaf B Thordén. Sina fondmedel fick stiftelsen 1963 då staten köpte Thordénstiftelsens aktier i Uddevallavarvet för det nominella värdet 8 miljoner kronor, som blev stiftelsens grundkapital. Stiftelsen delar ut bidrag till ”det allmännas fromma” i Bohuslän.  Regeringen utser ordförande i styrelsen och ersättare för denne. Länsstyrelsen utser övriga ledamöter och ersättare